SUMP Central

Select Language

Day: December 28, 2021

SAT4SUD – Instrument online de evaluare a strategiilor de dezvoltare

Comisia Europeană, prin Joint Research Centre, a elaborat un instrument online de auto-evaluare a strategiilor de dezvoltare sustenabilă a orașelor și a zonelor urbane funcționale – self-assessment tool for Sustainable Urban Development strategies, (SAT4SUD).

Instrumentul este destinat autorităților publice locale, dar și celor regionale și naționale care răspund de elaborarea și actualizarea strategiilor de dezvoltare urbană durabilă. Cu ajutorul lui, specialiștii pot evalua calitatea și nivelul de maturitate al strategiilor, în întregul ciclu – proiectare, implementare, monitorizare și evaluare. SAT4SUD evaluează strategiile din următoarele perspective: dimensiune strategică, focalizare teritorială, guvernare, integrare intersectorială, finanțare și monitorizare. La fiecare etapă, se oferă referințe, exemple de îmbunătățire. De îndată ce strategia este evaluată, sunt create două diagrame în funcție de punctaj.

La testarea noului instrument a fost invitat să participe și un oraș din România – Timișoara – alături de Coruña (Spania) și Novo Mesto (Slovenia), care au prezentat concluziile într-un webinar organizat de DG Regio și Joint Research Centre, la sfârșitul lunii noiembrie.
Mai multe detalii despre SAT4SUD, găsiți pe https://urban.jrc.ec.europa.eu/sat4sud/en.

Newsletterul lunii decembrie

Apărut numărul din decembrie al newsletter-ului CIVINET ROMÂNIA, pe care îl puteți răsfoi pe https://sump-central.eu/countries/romania/civinet-romania/civinet-romania-documents/ .

Articolul vedetă al acestui număr este interviul acordat de Matthew Baldwin, managerul Misiunii 100 de orașe inteligente și neutre climatic până în 2030, Deputy-Director la DG MOVE, Directoratul General pentru Transporturi și Mobilitate, al Comisiei Europene, pe care îl puteți citi în paginile 4-5.

Misiunea Orașelor va deschide calea pentru intervenții sistemice.  Aceasta va ajuta orașele să lucreze între departamente, industrii și alte părți interesate, de exemplu pentru a se asigura că sistemul său de transport public se alimentează cu energia produsă surse regenerabile. Dar adevărata măsură a succesului vor fi oamenii, cetățenii din oraș: cum călătoresc în oraș, nivelurile de poluare și aglomerație pe care le experimentează, cât de în siguranță se simt să meargă cu bicicleta sau pe jos, câți folosesc transportul public și sunt mulțumiți de acesta. Misiunea încurajează orașele să utilizeze cadrele de planificare și monitorizare existente, cum ar fi planurile de mobilitate urbană durabilă (PMUD), și să implice cetățenilor în planurile lor. 

Matthew Baldwin, managerul Misiunii 100 de orașe inteligente și neutre climatic până în 2030

Alte subiecte din acest număr:

Iași: parcări pentru biciclete  pag. 2

Sibiu: extinderea transportului public verde pag. 2

Premiu de excelență pentru siguranță în trafic pag. 3

București: 42 de trasee pentru pietoni și bicicliști pag. 6

Aplicație pentru nevăzători pag. 7

Lectură plăcută!