SUMP Central

Select Language
DSC_1274

A Cseh és Szlovák CIVINET delegációja járt Budapesten

2022. június 15 és 17-e között a Magyar CIVINET vendégül látta a Cseh és Szlovák CIVINET 20 fős delegációját. A budapesti tanulmányútjuk célja a budapesti mobilitás és városfejlesztés megismerése volt, fenntarthatósági elemekkel a fókuszban.

Az eseménysorozat a Cseh Nagykövetségen kezdődött, ahol a házigazda köszöntötte a csoportot. Itt három előadás hangzott el: az elsőt Hajnal Tünde, a BKK mobilitástervezési osztályvezetője tartotta a 2019-es Budapesti Mobilitási Tervről, melynek most zajlik a felülvizsgálata. A főbb célok, stratégiák és víziók voltak az előadás központjában. Ezt követte Horn Gergely, a Nemzeti Közlekedési Központ (korábban BFK) vasútfejlesztési igazgatójának prezentációja, melyben a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégiáról volt szó. A főbb hangsúlyt a tervben lévő alagútra helyezte, melyet a Duna alatt fognak kiépíteni, ezzel megszüntetve a fejpályaudvari rendszert a Nyugati és Déli pályaudvaron, jelentősen növelve a budapesti vasúti kapacitást.  A harmadik előadást Szabó Noémi, a Mobilissimus várostervező mérnöke tartotta, aki a Budapesti Agglomerációs Kerékpáros Stratégiáról beszélt. Ennek – a szintén NKK projektnek – a lényege a minőségi ráhordó kerékpárhálózat a budapesti agglomerációban, egyben Budapest kerékpáros megközelíthetőségének javítása.

A rövid napot egy Városligeti sétával zártuk, ahol az autómentes tervekről, az új beruházásokról, és a turisztikai látványosságokról beszélt Dr. Szele András, a Mobilissimus vezető szakértője, és Ekés András, a cég ügyvezetője. A Városliget körüli konfliktusokra is kitértek, melyek a beépítés és a zöld felületek megtartása körül folyik.

A második nap a BKK FUTÁR (Forgalomirányítási és UtasTÁjékoztatási Rendszer) diszpécser központjában indult, ahol a résztvevők megismerkedhettek a központ belső működésével. A 2014-ben kiépített rendszer lehetővé teszi a budapesti forgalom valós idejű, 24 órás felügyeletét, rendkívüli helyzetben pedig a gyors és hatékony közbeavatkozást. Ezt követően – egy kis kitérővel – a csapat a vezető nélküli metróra szállva kiment Kelenföldig, ahol a vasúti pályaudvar, a nem olyan régen kialakított, egyelőre ingyenes P+R parkoló és a buszpályaudvar csomópontja volt fókuszban. Az Etele Pláza tetejéről gyönyörűen beláthatóak ezek az újabb fejlesztések. A délutánt egy rövid vonatozást követően a budafoki CAF Kocsiszínben folytatták, ahol a kollégák megmutatták a műszaki részleteket. A napot egy Gellért-hegyi sétával zártuk. A Citadella lezárása miatt a résztvevők eggyel lejjebbről csodálták meg a kilátást. Itt a turisztikai látványosságokon túl a MOL Torony, az Atlétikai Stadion és a Kopaszi-gát volt kiemelve, mint szakmai érdekesség.

A tanulmányutat egy 2 órás sétával zárták a harmadik napon, amikor Ekés András megmutatta a cseh és szlovák kollégáknak a budapesti mikromobilitási pontok egyikét, a forgalomcsillapított Ráday utcát és a pesti rakpartot – bemutatva az azzal kapcsolatos lezárásról/megnyitásról szóló vitát (melyről Dr. Szele András írt az Azonnalira; ezek itt és itt olvashatók, Ekés András pedig a Spirit FM-nek nyilatkozott, mely itt hallgatható vissza).

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *