Conform unui studiu elaborat de European Automobile Manufacturers’ Association (ACEA) și dat publicității în această toamnă, zece țări din Uniunea Europeană nu au nici măcar un singur punct de reîncărcare a mașinilor electrice per 100 km. România se află printre cele zece. Toate aceste țări au o cotă de piață a mașinilor electrice de sub 3% (cu excepția Ungariei). 18 state membre UE au mai puțin de 5 puncte de încărcare pe 100 km, doar patru având mai mult de 10 puncte de încărcare pentru fiecare 100 km de drum.
Ca parte a pachetului său climatic Fit for 55 publicat în iulie, Comisia Europeană a propus ca până în 2030 emisiile de CO2 ale autovehiculelor noi să fie cu 55% mai mici decât nivelurile din 2021 – în creștere față de obiectivul de 37,5% pentru 2030 stabilit acum trei ani. Producătorii auto europeni vor trebui să aducă pe piață milioane de mașini cu încărcare electrică în următorii ani pentru a îndeplini acest nou obiectiv.
“Consumatorii nu vor putea face trecerea la vehiculele cu emisii zero dacă nu există suficiente stații de încărcare și alimentare pe drumurile pe care circulă”, a avertizat directorul general al ACEA, Eric-Mark Huitema.
„De exemplu, dacă cetățenii Greciei, Lituaniei, Poloniei și României trebuie să călătorească 200 km sau mai mult pentru a găsi un punct de reîncărcare, nu ne putem aștepta să fie dispuși să cumpere o mașină electrică”, a explicat Huitema.
„Trebuie realizate progrese masive în implementarea infrastructurii în întreaga UE într-un interval de timp foarte scurt. Progresele realizate în câteva țări din Europa de Vest sunt încurajatoare, dar nu ar trebui să ne distragă atenția de la starea precară în care se află rețeaua de încărcare în alte țări ale UE. ”
Olanda este țara cu cele mai multe puncte de reîncărcare (47,5 pentru fiecare 100 km de drum). La polul opus se află România cu 0,5 puncte de reîncărcare pentru fiecare 100 km.
Sursa: https://www.acea.auto/