SUMP Central

Select Language

Magyar CIVINET Innováció a közösségi közlekedésben témában rendezett szakmai találkozót 2023. november 20-án Szombathelyen, a realCity támogatásával, a házigazda pedig Szombathely MJV Önkormányzata volt a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat közreműködésével.

Az esemény Gertheis Antal, a Mobilissimus ügyvezetőjének köszöntőjével, majd a jelenlévők rövid bemutatkozásával kezdődött, amit Németh Ákos, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának tanácsnoka által tartott köszöntő követett.

Az első előadást Horváth Soma, Szombathely Városüzemeltetésért felelős alpolgármestere tartotta, aki röviden bemutatta a piaci szolgáltató bevonásának tapasztalatait a szombathelyi közösségi közlekedésben. Beszámolt az előzményekről, hogy mi vezetett a szolgáltatóváltáshoz. 2021-ben az Önkormányzat új pályázatot írt ki, amit a Blaguss Agora Hungary Kft. nyert meg. Új buszflottával, megújult menetrenddel, applikációval, online jegyértékesítés és időalapú jegy bevezetésével indult el az új szolgáltatás Szombathelyen, ami a jó együttműködésnek köszönhetően azóta is magas színvonalon működik.

Horváth Soma alpolgármester bemutatja a közösségi közlekedési szolgáltatás változásait Szombathelyen (forrás: Szombathely MJV Önkormányzata)

Tóth Gergely, a Blaguss Agora Hungary Kft. kirendeltségvezetője mutatta be a társaság tevékenységeit. A cég Magyarországon 2008 októbere óta van jelen, az osztrák Blaguss cégcsoport leányvállalataként. Belföldi és nemzetközi turizmusban, dolgozószállításban is van tapasztalatuk. 2022. január 1-től vették át a helyi közösségi közlekedési szolgáltatást Szombathelyen. Erre fókuszálva bemutatta a szolgáltatást, kitérve az autóbuszokra (33 autóbusz üzemel jelenleg, homogén flottában), az új vonalhálózatra és menetrendre, mely során a cég víziója a következő volt: bármelyik megállóhely bármelyik másik megállóhelyről 30 perc alatt elérhető legyen. Az elmondottak alapján ez az esetek döntő többségében teljesül. A jegyértékesítésnél készpénzmentes, digitális megoldásokat alakítottak ki, illetve a RealCity kifejlesztette az új forgalomirányító rendszert és a város saját utazástervező applikációját (az adatok a GoogleMaps felületén is megjelennek).

A szünet előtti utolsó előadást Ekés András, a Mobilissimus ügyvezetője és Fejér Balázs mobilitási szakértő tartotta, mely során két példán (Nyíregyháza és Siófok) keresztül bemutatták, hogy miként lehet vonzóbbá tenni a közösségi közlekedést. Rámutattak, hogy mennyire fontos a megrendelői oldal képviselete a szolgáltatóval való együttműködésben és egy folyamatos, közös együttműködés pozitív változást hozhat. A Mobilissimus szerepe többek között a hálózati és menetrendi koncepció és változatok kidolgozása, a bevezetés előkészítése, támogatása, utánkövetése volt. A folyamatos fejlesztéseknek, szemléletformálásnak hatására a pandémiát követően elkezdett nőni az utasforgalom, a bevétel, illetve ezzel arányosan az eladott jegyek és bérletek száma.

A szünet után Alexander Klein az Ausztriai Mobilitási Szövetségektől ismertette a regionális közösségi közlekedési hatóságok szerepét Ausztriában, kezdve a 9 szövetségi állam és 7 regionális közösségi közlekedési szövetség bemutatásával. Az Ausztriai Mobilitási Szövetségek ennek a hét regionális közösségi közlekedési hatóságnak a szövetsége. Célja, hogy az egész ország területén olyan klímabarát, fenntartható közösségi közlekedési hálózatot valósítsanak meg, amely mindenki számára elérhető és egyben megfizethető. Alexander Klein kitért a különböző utazástervező alkalmazásokra, és részletesen ismertette a Klimaticket árképzését és értékesítési tapasztalatait.

Halinka Péter a Nyugat-Pannon Nonprofit Kft.-től bemutatta az Osztrák-magyar közlekedési együttműködéseket a határon átnyúló Interreg ATHU projektek keretében, a funkcionális régió ismertetésével, ami Magyarországon az osztrák határ menti területeket, Ausztriában pedig a Keleti Régió Közlekedési Szövetség (VOR) területét fedi le. Közös munkaerő- és turisztikai piaccal, illetve határon átnyúló vasúttársasággal rendelkeznek ezek a területek. A projektek során kerékpárosbarát intézkedések, stratégiai tervezések és infrastrukturális beruházások valósulnak meg.

Füzesi Balázs bemutatta a realCity által fejlesztett termékeket, melyeket már Szombathelyen is alkalmaznak: az azonnal bevethető, felhőalapú szoftveres megoldásokat járművezetőknek, diszpécsereknek és utasoknak. A realCity az ország több pontján is fejlesztett termékeket, melyek közül az egyik első fejlesztés a „Zöldút” jelzőlámpa befolyásolás volt Budapesten, majd a BKK Futár, később a BudapestGO kialakításában is jelentős szerepük volt. A Blaguss Agora Hungary Kft-vel 2021 szeptemberében kötött megállapodást a realCity, majd 2022. január 1-jén el is indult a teljeskörű szolgáltatás, a közösségi közlekedési szolgáltatónak minden informatikai segítséget biztosítva. A realCity elkészítette a dobozos megoldásait a helyi körülményekre szabva (utastájékoztató alkalmazás, járműfedélzeti alkalmazás, diszpécseri szoftver, tényadat visszajátszó szoftver), laptáblákat generált az egyes megállókba, integrálta a fedélzeti jegyértékesítést és jegyérvényesítést, illetve a fedélzeti akusztikus és vizuális utastájékoztatást. 2023-ban elkészült a csatlakozásmenedzsment, ezáltal nagyobb mértékben biztosíthatók lettek a csatlakozások. A résztvevők mindezt személyesen is megtekinthették, a realCity munkatársai a rendezvény helyszínén kihelyeztek egy készüléket, amit bárki megnézhetett, illetve a helyszíni bejárás során részletesen bemutatásra került a fedélzeti és diszpécseri rendszer.

A realCity által készített fejlesztések a rendezvény helyszínén (forrás: Mobilissimus)

Az utolsó előadást Török Máté, a BKK Budapesti Közlekedési Központ közösségi közlekedés-fejlesztési szakértője tartotta, bemutatva az igényvezérelt járatokat Budapesten, a szolgáltatás és az informatikai háttér fejlesztési lépéseit. A fix menetrenden alapuló, de csak valós utazási igény esetén közlekedő járatok 2006 óta léteznek, kezdetben csak éjszakai autóbuszhálózaton közlekedtek, majd 2013-ban indult a BKK népszerű TELEbusz szolgáltatása, ma már 10 nappali és 1 éjszakai járaton, kétféle módon: klasszikus telejáratként, vagy kiegészítő telejárat-szolgáltatásként. Nemrég elindult Budapesten a Telefogas is, egy innovatív igényvezérelt közlekedési rendszer kötöttpályán, mely kora reggel és késő este csak akkor közlekedik, amikor tényleges utazási igény jelentkezik.

A helyszíni bejárás során a Blaguss Agora munkatársai megmutatták a résztvevőknek az Éhen Gyula téren felújított új épületet, illetve a Muskátli utcai telephelyen a forgalomirányító, az utastájékoztató és a jegyértékesítő rendszert. 

Helyszíni bejárás a Blaguss Agora telephelyén (forrás: Mobilissimus)