SUMP Central

Select Language
arad

Aradul își implică locuitorii în procesul de creare a spațiilor pentru oameni

Primăria Arad a organizat două evenimente locale de implicare a cetățenilor, corelate cu un sondaj de opinie, cu scopul de a înțelege mai bine nevoile și preferințele locuitorilor privind îmbunătățirea spațiilor pietonale din zona centrală.

Primul eveniment, a încurajat oamenii să vină cu propriile lor idei pentru spații pietonale mai bune și să propună străzile din centru pe care le doresc pietonale. Consultarea cetățenilor a fost organizată simultan cu o intervenție pilot pe B-dul Revoluției, ce a vizat închiderea circulației rutiere și încurajarea deplasărilor pietonale în timpul weekend-ului, în perioada  „Zilelor Aradului”.

Al doilea eveniment, a fost un exercițiu de co-creație în cadrul căruia locuitorii au fost invitați să selecteze din mai multe opțiuni prestabilite și să amplaseze pe o hartă activitățile și dotările publice preferate pentru zona centrală.  Suplimentar, a fost disponnibil publicului larg un sondaj de opinie pe tema spațiilor pietonale atractive în centrul Aradului. Au fost colectate 55 de idei și păreri, iar sondajul a fost completat de 128 de respondenți.

Cu toate că accesibilitatea este mai ridicată în centru, 25% dintre respondenți folosesc moduri active, 19% călătoresc cu transportul public, iar majoritatea, 55%, se deplasează cu mașina, ca șofer sau pasager.

Respondenții au fost entuziaști privind extinderea procesului de pietonizare în zona centrală, fie pe anumite străzi, fie pe B-dul Revoluției, 82% dintre ei dorind mai mult spațiu pietonal pe bulevard. În plus, au fost evidențiate anumite zone, precum zona din fața Primăriei Arad și segmentul de bulevard cuprins între Teatrul Clasic și Primărie. Străzile Unirii, Lucian Blaga, Vasile Goldiș, toate aflate în vecinătatea Teatrului Clasic, au fost preferate pentru pietonizare completă de cei mai mulți respondenți.

B-dul Revoluției este o arteră de trafic majoră, dar și un spațiu public important la nivelul orașului. Pentru a găsi cea mai potrivită intervenție pentru acesta, cetățenilor le-au fost prezentate câteva alternative pentru modificarea circulației actuale, dar și opțiunea de a nu face modificări:

  • Opțiunea 1 – pietonizare parțială a bulevardului, pe ramura estică, între Primărie și Teatrul Clasic.
  • Opțiunea 2 – pietonizare totală a bulevardului, între Primărie și Teatrul Clasic.
  • Opțiunea 3 – fără modificarea circulației, dar cu eliminarea spațiilor de parcare pe stradă și extinderea trotuarelor.

Se pare că publicul a fost impresionat de pietonizarea bulevardului și activitățile organizate acolo în timpul verii. Marea majoritate, 80%, vor unele intervenții pentru bulevard, opțiunea preferată de cei mai mulți respondenți fiind cea a pietonizării totale (35%), urmată de pietonizarea parțială a bulevardului (32%) și apoi de eliminarea locurilor de parcare (13%).

Propuneri suplimentare au fost primite în timpul exercițiului de co-creare. Acesta le-a oferit șansa locuitorilor să-și exprime ideile liber și să selecteze dintr-o paletă mai variată de locuri și tipuri de intervenții. Cele mai interesante locuri pentru îmbunătățirea spațiilor publice au fost considerate: B-dul Revoluției, zona din fața Primăriei, Piața Avram Iancu, Faleza Mureș și patru parcuri din zona centrală. Cafenele, restaurante sau chioșcuri mobile pentru mâncăruri și băuturi au fost cele mai preferate tipuri de îmbunătățiri pentru zona centrală, urmate apoi de amenajări pentru crearea unor spații publice atractive (mobilier urban, pavaj, decorațiuni cu lumini, vegetație) și ulterior de crearea mai multor spații pentru odihnă, verzi și umbrite.  

Sursa text și foto: Primăria Municipiului Arad  

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *