SUMP Central

Select Language
iasi

Think Bike in the City of Iași

Recent, la Iași, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România și Dutch Cycling Embassy au organizat workshop-ul Think Bike in the City of Iași, un eveniment care s-a bucurat de sprijinul partenerilor: Iași Orașul Bicicletelor, Primăria Iași, Iulius, Levi9, Jooyridez și Johnny’s Bike Shop.

Foto și text: Costi Andriescu, Iași Orașul Bicicletelor

Timp de două zile, reprezentanți din administrația locală, manageri de instituții școlare și reprezentanți ai societății civile au căutat soluții pentru a transforma Iașiul în orașul bicicletelor, alături de Erik Tetteroo, lector, cercetător -Universitatea de Științe Aplicate din Amsterdam (specializat în relația dintre planificare urbană și mobilitate axată pe ciclism) și de Ruxandra Aelenei, expert în planificare urbană la Primăria Utrecht.

“În primul rând, Iașul și Utrecht sunt foarte asemănătoare ca populație, suprafață, mai puțin la topografie, orașul Utrecht e mai plat, dar dealurile nu sunt neapărat o problemă când ești pe bicicletă. Sunt foarte mulți studenți: 60.000 în Iași, 70.000 în Utrecht. Sunt foarte multe asemănări. Mai puțin la numărul de bicicliști. În Utrecht sunt sute de mii de bicicliști pe zi, în Iași sperăm să fie foarte repede la fel”, a spus Ruxandra Aelenei

Am privit către exemplele de bună practică, am aflat cum a început revoluția ciclistă în Regatul Țărilor de Jos și ce putem prelua ca exemplu astfel încât și ambițiile Iașiului în domeniul mobilității verzi să devină realitate. Am stabilit obiective largi sociale, economice, de mediu și sănătate la care ciclismul urban poate contribui și am agreat instrumentele de care vom avem nevoie.
Printre temele abordate de invitați au fost:

  1. Promovarea mersului cu bicicleta ca obișnuință socială și ca mod de transport urban

(bike2school, bike2work, bike4fun și bike2shop);

2. Ambiții și obiective pentru ciclismul urban;

3. Dezvoltarea și implementarea strategiei pentru ciclism;

4. Exemple de bune practici pentru ciclismul urban din alte orașe;

5. Guvernanță și actori: impactul și influența autorităților.

Erik Tetteroo: ”Trebuie să lucrați la infrastructura pentru biciclete, să creați spații de circulație și treceri mai bune pentru biciclete, să evitați amenajarea de piste alături de copaci.

Pe de altă parte, trebuie să faceți ceva în legătură cu utilizarea mașinilor. De exemplu, dacă vreți să mutați oamenii din mașini pe biciclete, trebuie să creați o infrastructură mai bună, care să încurajeze folosirea bicicletei.”

Workshopul a venit la momentul potrivit, în contextul faptului că Iașul a aprobat bugetul necesar pentru elaborarea Master Planului pentru Circulația Bicicletelor în orașul Iași, o inițiativă publică a Iași Orașul Bicicletelor, agreată de toate partidele politice și susținută de administrația locală și societatea civilă. Implicarea Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în proiectele orașului Iași este un semnal pozitiv pentru comunitate iar venirea pentru prima dată la Iași a experților olandezi în mobilitate urbană susține demersul de realizare a infrastructurii necesare pentru încurajarea mersului cu bicicleta ca obișnuință socială.

SĂ-I CUNOAȘTEM PE EXPERȚII THINK BIKE

Erik ocupă poziția de lector și cercetător la Universitatea de Științe Aplicate din Amsterdam și este specializat în relația dintre planificare urbană și mobilitate axată pe ciclism. În trecut a studiat Arhitectură și Planificare Urbană la Universitatea Tehnică din Delft (Regatul Țărilor de Jos) și a urmat un Master în Dezvoltare Urbană la Universitatea Erasmus din Rotterdam (Regatul Țărilor de Jos).
Erik a dezvoltat un concept nou și inovativ în mobilitatea urbană: Hybrid Oriented Development (HOD), bazat pe un sistem de transport multimodal. HOD poate fi văzut ca echivalentul neerlandez al Transit Oriented Development (TOD), în cadrul căruia folosirea bicicletei ca mijloc de transport urban joacă un rol central și poate influența oportunitățile de dezvoltare urbană. Pentru implementarea acestui concept și pentru a continua să își pună în aplicare experiența internațională vastă, Erik și-a deschis propriul birou de consultanță, HODworks și în momentul de față dezvoltă o platformă destinată promovării utilizării bicicletei, velosoph.eu.
A organizat și moderat workshopuri ThinkBike în multe orașe din toată lumea: în Helsinki, Miami, Denver, Berlin, Stirling, Cambridge, Londra și Göteborg, și a fost speaker la diverse conferințe internaționale în Londra, Leeds, Newcastle, Rio de Janeiro, Taipeh, Dublin, etc. De asemenea a fost lector la Universitatea din Bishkek (Republica Kârgâză) și la Universitatea Colorado (SUA).

Nu în ultimul rând, Erik este un biciclist înfocat, folosind bicicleta atât în oraș ca mijloc urban, dar și pentru sport, practicând mountain biking.

Ruxandra arepeste 15 ani de experiență în planificare urbană și mobilitate durabilă în diverse țări, Ruxandra este interesată ca prin contribuția ei profesională să creeze spații urbane de înaltă calitate, precum și orașe accesibile și inclusive.
După ce a lucrat o perioadă ca arhitectă și urbanistă în România, a hotărât să urmeze o carieră internațională și să se specializeze în mobilitate durabilă. Ruxandra deține o diplomă dublă în planificare urbană și politici de mediu de la Universitatea Radboud Nijmegen (Regatul Țărilor de Jos) și Universitatea Cardiff (Marea Britanie).
A lucrat la diverse proiecte legate de ciclism urban (masterplan-uri, strategii, cercetare) având experiență în Regatul Țărilor de Jos, Belgia, Islanda, Italia, Georgia, Orientul Mijlociu, Africa de Sud, Uganda, Columbia, Mexic, Chile, etc.
Ruxandra lucrează acum ca și consultant strategic în domeniul mobilității la Primăria Utrecht și în același timp, ocupă poziția de lector în mobilitate urbană la Universitatea de Științe Aplicate din Amsterdam. Ruxandra folosește bicicleta zilnic ca mijloc de transport, bucurându-se de libertatea și flexibilitatea pe care aceasta o oferă.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *