SUMP Central

Select Language


Pályázati felhívás – Legyen az Ön városa is Európa 100 klímasemleges és okos városának egyike!

A Horizont Európa keretében működő „100 klímasemleges és okos város 2030-ig” misszió az Európai Unió városokat célzó programjainak zászlóshajója.

A misszió lényege a European Green Deal-lel összhangban, hogy 100 európai (50 000 főnél több lakosú) nagyvárost támogasson mind pénzügyileg, mind szakmailag, technikailag a következő 8 évben a klímasemleges és okos várossá válás útján. Az Európai Bizottság – földrajzi elhelyezkedés, gazdasági szerkezet stb. szempontjából – kimondottan sokféle várost szeretne bevonni, hogy működő mintaként szolgálhassanak minden európai város számára a klímasemlegesség 2050-ig történő elérésében. A programról és a klímasemleges városokról egy információs csomag szolgál bővebb információkkal.

A városok számára kiírt pályázati felhívás 2021. november 25-én megjelent, és január 31-ig áll nyitva.

Ezt a felhívást hirdette meg a Magyar CIVINET 2021. november 23-án egy egyórás online webináriumon, melyen összesen 11 városból 22 városi képviselő, közlekedési szakember, egyetemi kutató és civil szervezeti képviselő vett részt. Laura Hetel, az Európai Bizottság képviselője részletesen beszámolt a felhívásról. Ezt követte egy rövid bemutató a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól Palotai Zoltán részéről, aki felhívta a figyelmet a 2021. december 8-i online konferenciára, ahol a pályázati űrlap kitöltéséhez fognak segítséget nyújtani az érdeklődőknek. Az eseményre ezen a linken lehet regisztrálni.

Továbbá 3 webinárium segít eligazodni a jelentkezési lap kitöltésében, melynek felvétele utólag is elérhető lesz majd a Bizottság honlapján.

A Magyar CIVINET hírlevelére ITT lehet feliratkozni. Aktuális városi közlekedést érintő hírekről és érdekességekről a Magyar CIVINET Facebook oldalán tájékozódhat.