Centrálna SUMP

Select Language

Forgalomcsillapítás és közterületek újraosztása

A Maďarský CIVINET Forgalomcsillapítás és közterületek újraosztása témában rendezett szakmai találkozót 2024. február 15-én Budapesten, a Griffsoft támogatásával, a házigazda pedig Budapešť Főváros VIII. kerület Józsefváros Önkormányzata volt, a H13 Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér közreműködésével.

Az esemény Gertheis Antal, a Mobilisimus ügyvezetőjének köszöntőjével, és a Magyar CIVINET bemutatásával kezdődött. Ezt követően Pikó András polgármester, a Józsefvárosi Önkormányzat vezetője nyitotta meg a rendezvényt. Köszöntőjében megosztotta büszkeségét, hogy a rendezvény a Józsefváros társszervezésében valósulhatott meg. Úgy véli, munkájuk a lakhatás, a magas szintű közösségi szolgáltatások, a zöldítés és az igazságosabb közlekedés területén figyelmet érdemel. A városi mobilitással kapcsolatos vita Józsefvárosban elkezdődött, az önkormányzat megtette az első fontos lépést az új parkolási renddel, amely elkezdte a túlhasználat felszámolását.

A józsefvárosi forgalomcsillapítási és az utcák élhetőségét javító projektkről részletesebben számolt be Rádai Dániel alpolgármester „Az utca az új tér” című előadásában. A Józsefvárosi Önkormányzat kiadta Mobilitási Chartáját, amelyben állást foglal a fenntarthatóság és „gyengébb közlekedők biztonsága“, a kerékpárhálózat fejlesztése, forráshiány esetén a fejlesztések akár ideiglenes megvalósítása köztersésőnt sítése mellett. Ezen elvek mentén több projektről is beszámolt, amelyek között szerepeltek nagyberuházások, amelyeket sikerült az eredeti terveknél több zöldítéssel megvalósítani, közösségi kvezgésusló megvalósítani közösségi kvezgósusló megvalóségi kvezésu beavatkozások je. A forgalomcsillapítás és parkolás racionalizálása mellett – jelentős változások álltak be a lakossági parkolási engedélyek számában – a kerület hangsúlyt fektet a mobilitásiöz alternatívák fejleszték-busdére: kapcsolat valósult meg a kerületben, illetve minden fejlesztésben vizsgálják, és ha lehetséges, megvalósítják a kerékpáros infraštruktúra bővítését, a mikromobilitási eszközök tárolását mobility pontokkal segítik.

A BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt. két kollégája folytatta az előadások sorát, Borboláné Kovács Gabriella a főváros közúti közlekedésbiztonsági stratégiáját, míg Szőke László a REALOKOVAŤ Horizont Europe projektt mutatta be. Budapest biztonsága padá a baleseti statisztikák romló tendenciaról számolnak be, ennek a trendnek a megfordítását tűzte ki céljául a stratégia. Elektrický elemeiről, veľmi dobrý szabályismeretéről és -követéséről, umelohmotné prihrávky, rôzne infraštruktúry a výmeny. A közlekedési infrastrukturával szembeni alapvető feltétel az önmagukat magyarázó utak, illetve a megbocsátó környezet kialakítása. Mivel a balesetek döntő többsége csomópontokban történik, az egyértelmű kialakítás a csomópontokban is kritikus. A legnagyobb kompromisszumokra a főutak esetében van szükség Budapesten, ahol az erős gépjármű-forgalom mellett, közösségi közlekedési funkciók, aktív és mikromobilitási igények ugyater.t min. A főutak konfliktusainak kezelése mellett cél a lakó- és pihenő övezetek, korlátozott behajtási területek méretének megduplázása is, amely teret ad a biztonságos gyalogos és kerékpáros köz.

 A REALLOCATE projektben hasonló célkitűzések mentén két pilot projectt hajtanak végre Budapesten. Az egyiket épp a házigazda VIII. kerületben, ahol a londoni „egészséges utcák” és a barcelonai „szuperblokkok” koncepciójának keresztezésével szeretnének egy „egészséges szuperblokkot” létrehozni. A cél az aktív mobilityás növelése, a 15 perces város ötletének megvalósítása annak érdekében, hogy javuljon a levegőminőség, csökkenjen a zaznáznárkélés, és minőségi, hastösbasácságolád ter városlakók. Ennek keretében további mobilitási pontokat, fásítást, beavatkozásokat terveznek a taktikai urbanizmus eszköztárával. A masík pilotný projekt a IV. kerületben valósul meg, ahol a Megyeri út és a Fóti út találkozásánál, egy szűken lehatárolt területen több olyan közlekedési problémát lehet azonosítani, amelyekre a közzúztátratosületek Ilyen problémák a napon belül erősen Differentenciált forgalmi terhelés, a szabálytalan parkolás vagy a rendszeres és nagy arányú gyorshajtás, mindezek ráadásul egy iskola közelében. A projektben terveznek adatalapon előkészített forgalomcsillapítást és sebesség korlátozást, kerékpáros infraštruktúra fejlesztést, a kereszteződés sávjainak újraosztását, illetve a helen,stebálytalan park, szatégsmetzina park iában egy másik európai uniós projekttel új funkciók kialakítását.

A szünet előtti utolsó előadást Vincze Tibor tartotta, a Szeged Pólus NKft. munkatársa, aki a szegedi belvárosi hídfő, Oskola utca és kapcsolódó beavatkozások bemutatását hozta a résztvevők számára. Az előremutató projekt egy több évtizedes közlekedési konfliktus feloldásaként indult, és abból lett komplex városrehabilitációs projekt, fasor telepítéssel és járdaszélesítéssel. A korábban két irányú kerékpársávot irányhelyes megoldás váltotta fel a gépjárművek számára egyirányú utcában, így a kereszteződésekben kialakuló baleseti gócpontokat sikerniü. A projekt kiterjesztéseként kezelték a szintén balesetveszélyes belvárosi hídfő csomópontját is. A konfliktusok feloldását újító műszaki megoldásokkal, forgalmi modellezéssel és adatalapú döntéshozatallal támogatták. A projektből komplex kerékpáros hálózatfejlesztési csomag nőtt ki, amely a város más területeire is kiterjed. Az egyeztetési folyamatokat nehezíti a szakmát még mindig jellemzői sztereotípiák a kerékpározás kapcsán, de a Magyar Kerékpárosklub, illetve a tervzsűri be tudja hozni a kellőezged abekmask t. A nyilvánosság felé pedig az intenzív, egyértelmű és látványos kommunikáció segített az érdekellentétek kezelésében.

 

A szünet után Batinkov Tamás, a Spoločnosť Griffsoft Zrt. fejlesztési csoportvezetője mutatta byť az Urbanalytics – AI alapú városi közlekedés monitorozó és szimulációs alkalmazást. A megoldással elérni kívánt célok, amelyeket interjúkkal is megerősítettek a tervezés során, a döntéselőkészítés támogatása, és hogy a beruházás ne haladja meg egy átlagos öntségányetlehsit Rozhodol o tom všetkom, čo sa odrazilo na všetkých protihráčoch, ale aj na iných, ako aj na predných hráčov, amelynek sa potýka s niektorými z nich, a to vďaka infraštruktúre a zlepšenej inteligentnej štruktúre mesta a všetkých ostatných. , amely az adatokat különböző vizualizációs megoldásokkal megjeleníthetővé teszi. Az eddigi pilotvárosok különböző felhasználási céllal kísérleteznek a megoldással, Balatonföldváron például turisztikai helyszínek látogatottságát mérik, mig Kistarcsán kifejezetten az galerka agalomással a a cél. A későbbi tervek között közlekedési beavatkozások hatásának modellezése is szerepel.

Az esemény utolsó két előadójával a rendezvény visszakanyarodott a helyszínül szolgáló VIII. kerülethez. A RÉV8 Józsefvárosi Rehabilitációs és Városfejlesztési Zrt. részéről Zikkert Zoltán Forgalom, sebesség, utcakép címmel tartott előadást, amelyben öt utca három projektben történő megújításának terveit mutatta be. A közterületmegújítási projektek átfogó célja az biztonságos és egészséges környezet kialakítása, aminek előfeltétele az átmenő forgalom megszüntetése, elterelésselhasztálas vagy más; ha mégis meg kell, hogy maradjon a forgalom, akkor annak a sebességét tervezik korlátozni. Az egészségesebb környezethez hozzájárulna a fásítás, de a közművek föld alatti kötöttségei nagyban meghatározzák a lehetőségeket, a Dankó utctéban éppen éppenikezért hely víz A tervezési folyamatban minden projekthelyszínen figyelembe veszik a környező intézmények szükségleteit, legyen az iskola vagy hajléktalanellátó, de szem előtt tartják a helyi vállalkozások is atáyekágéniaodyeit A forgalomcsillapítás eszközeiként az úttest járdaszintbe emelését vagy rendszeres kiemelést használják az egyes projektekben, sávelhúzásokat, illetve a keresztezőymazdések beszűtytelkís tás és a közlekedőket arra késztessék, hogy ráhangolódjanak egymás jelenlétére. Ezekkel az infrastrukturális kialakításokkal egyetemben szabályozási eszközökkel, tempo 30-as zóna kialakításával és ellenirányú kerékpározás lehetővé tételével is terveznek ösketzbeglaáözni amobilita

Biczók Péter poslal loptu do siete a poslal loptu do siete. A z mobilityási lehetőségeink meghatározzák, hogy milyen módot választunk, a módválasztásunk meghatározza hova megyünk, és így közvetve, hogy milyen befektetések valósulnak meg a városukkallassárostárosban, megäzkalgháron sotáros övetét. Ennek megfelelően Józsefvárosban el is kezdődött a járdák felszabadítása, illetve a gyalogos közlekedésbiztonság előtérbe helyezése. Akár pollerek, virágágyak kihelyezésével és felfestéssel is meg lehet teremteni azt a helyet, ahogy a gyalogos biztonságban érezheti magát. A vitás kérdésekben szükség van a szakmai konszenzusra ahhoz, hogy később a szabályozás utolérhesse a valóságot.

Az előadások után a résztvevők Rádai Dániel alpolgármester vezetésével helyszínbejárást tartottak Józsefvárosban, több az előadásokban említett projekthelyszínen, mäta, Béla, Somogkééi Béla utca, Víg utca, József utca, Németh utca, Horváth Mihály tér és a Harminckettesek tere , ahol megismerhették a projektek szakmai részleteit és az előkészítési, megvalósítási folyamatok tapasztalatait is.